Twee eeuwen Nederlanders in Sint-Petersburg. De Hollandse Kerk als sociaal en religieus middelpunt.

HOLTROP, PIETER N. (RED.).

ISBN 10: 9057308770 / ISBN 13: 9789057308772
Gebraucht / Anzahl: 0
Bei weiteren Verkäufern erhältlich
Alle  Exemplare dieses Buches anzeigen

Über dieses Buch

Leider ist dieses Buch nicht mehr verfügbar. Bitte geben Sie Suchbegriffe in das untenstehende Formular ein, um ähnliche Exemplare zu finden.

Beschreibung:

Zutphen, Walburg Pers, 2013. Geïllustreerd. Gedecoreerde borden. Gebonden. 8vo. 304 pp. (Mooi exemplaar). In de jaren tachtig van de vorige eeuw is het archief van de Hollandse Kerk (1717-1927) in Sint-Petersburg teruggevonden in het Centrale Staats Historische Archief van die stad. Archivarissen en kerkhistorici hebben daarna gewerkt aan de uitgave van belangrijke delen van het archief en aan de inrichting van een historische tentoonstelling over de Hollandse Kerk in 2003. Zij beschreven ook de geschiedenis van de kerk als sociaal en religieus middelpunt van de Hollandse gemeenschap in Sint-Petersburg. En ze beschreven de geschiedenis van de mensen die beroepshalve bij de kerk betrokken waren, zoals de predikanten, maar ook de mensen die de banken bevolkten tijdens de kerkdiensten, en zij die werkten aan de fysieke opbouw van de stad als verwezenlijking van de droom van tsaar Peter de Grote in de achttiende eeuw. Ook de mensen die met grootschalige handel de stad in de negentiende eeuw tot een economisch centrum maakten komen aan bod. De artikelen zijn verzameld uit soms moeilijk toegankelijke tijdschriften en bundels, en sommige zijn recent geschreven aan de hand van eerder onderzoek. Zo ontstond een waaier van bijdragen die de geschiedenis belichten van de Hollandse Kerk en de Nederlandse gemeenschap in de hoofdstad van tsaar Peter de Grote over een periode van 200 jaar. Recensie(s): Het bezoek van tsaar Peter in 1697 aan Nederland had tot gevolg dat tientallen Nederlandse ambachtslieden, kunstenaars, zeelieden en militairen door hem gecontracteerd werden om zijn droom, een modern Russisch rijk met een nieuwe hoofdstad (Sint-Petersburg), te helpen verwezenlijken. Sommigen bleven enkele jaren, anderen voorgoed. Later volgden ook andere beroepsbeoefenaren. Beroemd zijn de Vriezenveense 'Rusluie', handelaren in textiel en tabak. Dezen en andere expats kregen van de tsaar toestemming om kerken te bouwen waar men zijn geloof kon belijden in de eigen taal. Veelal gediend door predikanten uit het vaderland. Zo ontstond de Hollandse gemeente. Eerst met een eenvoudig houten kerkje, later toen er meer vermogende gemeenteleden waren, bouwde men een schitterend stenen bedehuis. Deze gemeente heeft met ups and downs bestaan van 1713 tot 1927. Het archief ervan is onlangs teruggevonden in een Russisch staatsarchief. Dit leverde het materiaal voor deze bundel opstellen over aspecten van het godsdienstig en sociaal leven in een expatgemeente. Een hoofdstuk is gewijd aan de Nederlandse kerk in Riga. Met afbeeldingen in zwart-wit, eindnoten per artikel, een literatuurlijst en register. (A. Lindenberg) (booknr: 49544). Buchnummer des Verkäufers

Über diesen Titel:

From the Inside Flap: In de jaren tachtig van de vorige eeuw is het archief van de Hollandse Kerk (1717-1927) in Sint-Petersburg teruggevonden in het Centrale Staats Historische Archief van die stad. Archivarissen en kerkhistorici hebben daarna gewerkt aan de uitgave van belangrijke delen van het archief en aan de inrichting van een historische tentoonstelling over de Hollandse Kerk in 2003. Zij beschreven ook de geschiedenis van de kerk als sociaal en religieus middelpunt van de Hollandse gemeenschap in Sint-Petersburg. En ze beschreven de geschiedenis van de mensen die beroepshalve bij de kerk betrokken waren, zoals de predikanten, maar ook de mensen die de banken bevolkten tijdens de kerkdiensten, en zij die werkten aan de fysieke opbouw van de stad als verwezenlijking van de droom van tsaar Peter de Grote in de achttiende eeuw. Ook de mensen die met grootschalige handel de stad in de negentiende eeuw tot een economisch centrum maakten komen aan bod.
De artikelen zijn verzameld uit soms moeilijk toegankelijke tijdschriften en bundels, en sommige zijn recent geschreven aan de hand van eerder onderzoek. Zo ontstond een waaier van bijdragen die de geschiedenis belichten van de Hollandse Kerk en de Nederlandse gemeenschap in de hoofdstad van tsaar Peter de Grote over een periode van 200 jaar.

„Über diesen Titel“ kann sich auf eine andere Ausgabe dieses Titels beziehen.

Bibliografische Details

Titel: Twee eeuwen Nederlanders in Sint-Petersburg....

ZVAB ist ein Internet-Marktplatz für neue, gebrauchte, antiquarische und vergriffene Bücher. Bei uns finden Sie Tausende professioneller Buchhändler weltweit und Millionen Bücher. Einkaufen beim ZVAB ist einfach und zu 100% sicher — Suchen Sie nach Ihrem Buch, erwerben Sie es über unsere sichere Kaufabwicklung und erhalten Sie ihr Buch direkt vom Händler.

Millionen neuer und gebrauchter Bücher bei tausenden Anbietern

Antiquarische Bücher

Antiquarische Bücher

Von seltenen Erstausgaben bis hin zu begehrten signierten Ausgaben – beim ZVAB finden Sie eine große Anzahl seltener, wertvoller Bücher und Sammlerstücke.

ZVAB Startseite

Erstausgaben

Erstausgaben

Erstausgaben sind besondere Bücher, die den ersten Abdruck des Textes in seiner ursprünglichen Form darstellen. Hier finden sie Erstausgaben von damals bis heute.

Erstausgaben

Gebrauchte Bücher

Gebrauchte Bücher

Ob Bestseller oder Klassiker, das ZVAB bietet Ihnen eine breite Auswahl an gebrauchten Büchern: Stöbern Sie in unseren Rubriken und entdecken Sie ein Buch-Schnäppchen.

Gebrauchte Bücher

Mehr Bücher entdecken