Spinoza als gids voor de vrije wereld. Libertas philosophandi.

HEERTUM, CIS VAN (RED.).

ISBN 10: 9071608247 / ISBN 13: 9789071608247
Gebraucht / Anzahl: 0
Bei weiteren Verkäufern erhältlich
Alle  Exemplare dieses Buches anzeigen

Über dieses Buch

Leider ist dieses Buch nicht mehr verfügbar. Bitte geben Sie Suchbegriffe in das untenstehende Formular ein, um ähnliche Exemplare zu finden.

Beschreibung:

Amsterdam, In de Pelikaan, 2008. Met illustraties. Gedecoreerde borden. Gebonden. 8vo. 336 pp. (Mooi exemplaar). Spinoza (1632-1677) is Nederlands belangrijkste filosoof en groot voorstander van de vrijheid van meningsuiting. Naar aanleiding van het thema Libertas philosophandi, de vrijheid om te filosoferen, presenteren dertien auteurs essays over leven en werk van Spinoza in de 17de eeuwse Republiek. Tot slot volgt een catalogus van 100 van de genoemde werken. Een goed toegankelijk boek voor een breed publiek! Recensie(s): In 2008 is Amsterdam Wereldboekenstad. Een van de iconen van die manifestatie is de in Amsterdam geboren filosoof Spinoza (1632-1677). Aan hem is een tentoonstelling gewijd in de Bibliotheca Philosophica Hermetica; naar aanleiding daarvan verschijnt deze bundel. Hij bevat dertien bijdragen van Spinozakenners en andere deskundigen over leven, werk en gedachtegoed van de grote wijsgeer. Onder meer komen zijn joodse achtergrond, zijn opleiding, filosofische achtergronden, privebibliotheek en opvattingen over vrijheid, dwang en noodzaak, democratie, tolerantie en God aan de orde. Met name zijn opvattingen over God maakten hem (en zijn medestanders) indertijd voorwerp van felle kritiek. Na deze bijdragen volgt de tentoonstellingscatalogus, waarin de honderd tentoongestelde boeken en andere documenten zijn voorzien van een korte toelichting. Het boek is geilustreerd met een aantal afbeeldingen, waarvan een in kleur. Alle bijdragen (ook de catalogus) zijn voorzien van eindnoten of een literatuuropgave. Het boek sluit af met een register en personalia van de auteurs. Het boek is redelijk toegankelijk geschreven en Spinoza staat de laatste jaren fors in de belangstelling, dus voor deze uitgave zal een redelijke belangstelling bestaan. Peter Turk. (booknr: 47471). Buchnummer des Verkäufers

Über diesen Titel:

From the Inside Flap: De dertien auteurs in deze bundel hebben hun bijdragen voornamelijk geschreven rond het thema ¿Libertas philosophandi¿. Spinoza verdedigde de vrijheid om te filosoferen in zijn Tractatus theologico-politicus, dat in een aantal edities en vertalingen (nrs. 39-47) een centrale plek inneemt tussen de werken van Spinoza die in de tentoonstelling zijn opgenomen, waarvan het catalogusdeel van dit boek door dr Cis van Heertum is verzorgd.
Na een inleidend artikel over de vrijhaven die Amsterdam binnen bepaalde grenzen was voor ¿andersdenkenden¿ (prof. dr Piet Visser) wordt in een biografisch gedeelte Spinoza¿s verhouding tot zijn joodse achtergrond en het onderwijsinstituut Ets Haim, waar hij zijn eerste vorming heeft gekregen, uiteengezet (prof. dr Steven Nadler en drs Abraham Rosenberg). De Amsterdamse vriendenkring van Spinoza en hun onderlinge relaties vormen het onderwerp van het volgende artikel (dr Frank Mertens). Een overzicht van de (filosofische) werken in Spinoza¿s bibliotheek aan de hand van de overgeleverde inventaris (dr Henri Krop) besluit het biografische deel.
In het volgende deel, dat filosofisch-politiek georiënteerd is, komen de vijf verschillende filosofische tradities waar Spinoza uit heeft geput aan bod (prof. dr Wiep van Bunge), wordt Spinoza als ¿filosoof van de vrijheid¿ nader beschouwd (Prof. dr Piet Steenbakkers), krijgt het godsbesef van Spinoza invulling (prof. dr Herman De Dijn) en wordt de huidige relevantie van Spinoza¿s beschouwingen over godsdienst, democratie en tolerantie in het licht van de Tractatus theologico-politicus aangetoond (dr Paul Juffermans en drs Miriam van Reijen).
Het derde deel, over aspecten uit de receptiegeschiedenis van Spinoza, bespreekt specifiek de affiniteit tussen de denkbeelden van de Italiaanse Renaissance filosoof Giordano Bruno (dr Leen Spruit), onderzoekt Spinoza¿s zogenaamde atheïsme en haar relatie tot de leer van Jacob Böhme, kabbala en magie op basis van een bericht over een tot nu toe onbekende episode uit zijn jeugd (dr Carlos Gilly) en besluit met een verslag van de kunstzinnige verbeelding van een episode uit Spinoza¿s leven die in werkelijkheid nooit heeft plaatsgevonden: het proces tegen de Amsterdamse filosoof (dr Adri K. Offenberg).

„Über diesen Titel“ kann sich auf eine andere Ausgabe dieses Titels beziehen.

Bibliografische Details

Titel: Spinoza als gids voor de vrije wereld. ...

ZVAB ist ein Internet-Marktplatz für neue, gebrauchte, antiquarische und vergriffene Bücher. Bei uns finden Sie Tausende professioneller Buchhändler weltweit und Millionen Bücher. Einkaufen beim ZVAB ist einfach und zu 100% sicher — Suchen Sie nach Ihrem Buch, erwerben Sie es über unsere sichere Kaufabwicklung und erhalten Sie ihr Buch direkt vom Händler.

Millionen neuer und gebrauchter Bücher bei tausenden Anbietern

Antiquarische Bücher

Antiquarische Bücher

Von seltenen Erstausgaben bis hin zu begehrten signierten Ausgaben – beim ZVAB finden Sie eine große Anzahl seltener, wertvoller Bücher und Sammlerstücke.

ZVAB Startseite

Erstausgaben

Erstausgaben

Erstausgaben sind besondere Bücher, die den ersten Abdruck des Textes in seiner ursprünglichen Form darstellen. Hier finden sie Erstausgaben von damals bis heute.

Erstausgaben

Gebrauchte Bücher

Gebrauchte Bücher

Ob Bestseller oder Klassiker, das ZVAB bietet Ihnen eine breite Auswahl an gebrauchten Büchern: Stöbern Sie in unseren Rubriken und entdecken Sie ein Buch-Schnäppchen.

Gebrauchte Bücher

Mehr Bücher entdecken