Beispielbild für diese ISBN

Opium van het volk. Over religie en politiek in seculier Nederland.

PELS, DICK.

ISBN 10: 9023435885 / ISBN 13: 9789023435884
Verlag: Bezige Bij, De, 2008
Gebraucht Soft cover
Verkäufer Antiquariaat Hofman (De Bilt, Niederlande) Anzahl: 1

Bei weiteren Verkäufern erhältlich

Alle  Exemplare dieses Buches anzeigen

Amsterdam, De Bezige Bij, 2008. Paperback. 8vo. 181 pp. (Mooi exemplaar). Hoe moeten we omgaan met de terugkeer van religie in een cultuur die van God los leek te zijn gekomen? De intocht van de islam in het Westen heeft spanningen veroorzaakt in de seculiere cultuur. In Nederland zoeken zowel allochtonen als autochtonen naar zingeving en houvast in een wereld die onvoorspelbaarder wordt. In Opium van het volk onderzoekt Dick Pels de redenen voor een toegenomen verlangen naar godsdienst en verkent hij de relatie met de politiek. Religie is de meest intensieve vorm van gemeenschapsbinding, maar het collectivistische karakter van religies staat haaks op de individualistische waarden die kenmerkend zijn voor de democratie. Een botsing is onvermijdelijk. Pels stelt dat de religiekritiek `gekaapt is door de rechtse politieke krachten en pleit voor een nieuwe vorm van kritiek op godsdienst, een die zich niet alleen keert tegen de orthodoxe islam, maar tegen alle vormen van onderwerping aan hogere machten. Over De geest van Pim: `Een grensverleggend boek, geschreven met een flinke dosis moed, denken verbeeldingskracht, met een overwegend briljante analyse. De Volkskrant Over Een zwak voor Nederland: `Het linkse antwoord op Pim Fortuyn. PM Den Haag `Een aha-erlebnis. In dit boek herken ik veel van mijn gedachten, die echter door Dick Pels veel beter onder woorden zijn gebracht. Femke Halsema Recensie(s): De auteur verkent de redenen van een toegenomen verlangen naar religie en de relatie daarvan met politiek. Religie was en is een intensieve vorm van zingeving en gemeenschapsbinding, collectivistisch van aard. De terugkeer van een dergelijke religie (door inwijking van moslims bijvoorbeeld) roept allerlei vragen op over de radicale individualisering van de cultuur en van de politieke organisatie zoals democratie die daarop gebaseerd is. In de cultuur van de ontwikkelde landen is individualisme het patroon en dat leidt tot levensbeschouwelijk pluralisme. Godsdienst en atheistische ideologie staan haaks op individualistische waarden die fundamenteel zijn voor democratie. Er is behoefte aan een nieuwe 'linkse' religiekritiek die het 'opiumkarakter' van godsdiensten en van de atheistische equivalenten ontmaskert. Een boeiend en origineel essay, geschreven vanuit een kritische, atheistische optiek. De auteur was hoogleraar aan verschillende universiteiten, onder andere Amsterdam, Groningen, Harvard en Londen. Intussen is hij freelancer voor Nederlandse dag- en weekbladen. (Roger Weverbergh). (booknr: 49879). Buchnummer des Verkäufers 49879


Bibliografische Details

Titel: Opium van het volk. Over religie en politiek...

Verlag: Bezige Bij, De

Erscheinungsdatum: 2008

Einband: Soft cover

Zahlungsarten

Zahlungsarten, die dieser Verkäufer akzeptiert

Visa Mastercard American Express Carte Bleue

PayPal Banküberweisung

Verkäufer Antiquariaat Hofman
Adresse: De Bilt, Niederlande

AbeBooks Verkäufer seit 30. April 2001
Verkäuferbewertung 5 Sterne


Geschäftsbedingungen:

We accept payment by VISA and MasterCard (Bank Account in the Netherlands);prices are in Euro. All prices are exclusive postage. The postage depending, different options are possible to different countries. If no preference has been mentioned, we will choose the cheapest option. All books are in very good/good condition unless otherwise stated. The purchase may be returned (only after contacting us) if the book is not in the condition as described.
Antiquariaat Hofman. Kerklaan 64. 3731 EJ De Bi...

[Mehr Information]

Versandinformationen:

Shipping costs are based on books weighing 2.2 LB, or 1 KG. If your book order is heavy or oversized, we may contact you to let you know extra shipping is required.
As for the height of the shippingcosts: please take a look in my "shipping matrix".


Anbieterinformationen: Antiquariaat Hofman: *buys and sells used, out-of-print and rare books. *is a bookshop with a large general collection of books *is specializing in music, linguistics, performing arts and (mainly)Dutch poetry *only offer books in reasonable/good condition, unless otherwise stated (minor defects are not necessarily reported). How can you order books? When you want to order a book from the catalogue please send us an e-mail, a letter, or call us. We inform you as soon as possible about your request. All prices are in euro. Postage and insurance are not included. We accept Visa Card and Master Card. Books must be paid within 14 days after invoice (V.A.T. is not applied due to use of margin scheme).

Gebraucht kaufen
Preis: EUR 8,00 Währung umrechnen
Versand: EUR 17,96 Von Niederlande nach USA Versandziele, Kosten & Dauer
In den Warenkorb legen