Onheilstij. De laatste jaren van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

VALK, LEENDERT VAN DER.

ISBN 10: 9048807549 / ISBN 13: 9789048807543
Gebraucht / Anzahl: 0
Bei weiteren Verkäufern erhältlich
Alle  Exemplare dieses Buches anzeigen

Über dieses Buch

Leider ist dieses Buch nicht mehr verfügbar. Bitte geben Sie Suchbegriffe in das untenstehende Formular ein, um ähnliche Exemplare zu finden.

Beschreibung:

Amsterdam, Uitgeverij Carrera, 2010. Met afbeeldingen. Paperback. 8vo. 231 pp. (Goed exemplaar). In september 1939 breekt in Europa de Tweede Wereldoorlog uit, maar Nederland vertrouwt erop dat het neutraal kan blijven. De Nieuwe Hollandse Waterlinie een onneembare hindernis, een succesformule in de Nederlandse krijgsgeschiedenis - zal het westen, het economisch hart van het land, beschermen. Door Midden-Nederland ligt van noord tot zuid een netwerk van forten, sluizen, dijken en sloten, een 85 kilometer lange strook van ongeveer 90 militaire 'inundatiepolders'. In een paar dagen dagen tijd kan een ondiepe plas van 3 tot 5 kilometer breed worden opgewekt, die te diep is voor soldaten te voet en te ondiep voor boten. Op 10 mei 1940 blijkt dat het water geen bescherming biedt tegen een modern leger. Binnen 5 dagen krijgt Duitsland Nederland op de knieën. Voor de bewoners van het militaire landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie eindigt een tijdperk. Onheilstij vertelt hun verhaal tegen de achtergrond van de ondergang van het ingenieuze, trotse verdedigingswerk tussen Muiden en de Biesbosch. Leendert van der Valk sprak met ooggetuigen boeren, molenaars, soldaten en NSB'ers - en reconstrueert de teloorgang van het stelsel. De Duitsers gebruikten de Waterlinie zelf tijdens de bezetting toen ze in het nauw gedreven werden. Direct na de oorlog speelden de afgeschermde forten een dubieuze rol als NSB-gevangenissen. Vanaf de jaren vijftig zakte het afgeschreven verdedigingswerk weg in het landschap en in het collectief geheugen. Recensie(s): Ruim drie eeuwen lang was de Nieuwe Hollandse Waterlinie een grillige, maar belangrijke bondgenoot van het Nederlandse leger. Het water schrok af. Vrijwel alle aanvallen werden gepareerd met de natte Hollandse verdediging. De verrassingsaanval van de Duitsers in mei 1940 maakte hier een einde aan. Moderne oorlogvoering met vliegtuigen en parachutisten liet nog eens zien dat de tijden veranderd waren. Na de oprichting van de NAVO in 1949 verschoof de geallieerde verdedigingslinie steeds meer naar het Oosten. Van der Valk beschrijft de laatste actieve jaren en het verval van deze ooit geduchte linie van forten en inundatiegebieden. Zijn gesprekspartners komen vooral van Hinderdam, de kraag van Utrecht en het Land van Altena. Zij maken de auteur deelgenoot van hun herinneringen aan belevenissen rond de waterlinie. Herinneringen aan het gebruik van de vestingwerken tijdens de nazomer van 1939, het voorjaar van 1940 en de meidagen, de bezettingsperiode 1940-1945, de jaren daarna tot het volledig demilitariseren van de linie in de jaren vijftig. Niet alleen de verhalen van officieren en soldaten, maar ook die van boeren en molenaars uit de directe omgeving en de na de bevrijding in de forten gedetineerde NSB'ers komen aan bod. Met originele zwart-witfoto's. Voor een groot publiek. (E. Westerhuis). (booknr: 49691). Buchnummer des Verkäufers

Über diesen Titel:

From the Inside Flap: In september 1939 breekt in Europa de Tweede Wereldoorlog uit, maar Nederland vertrouwt erop dat ze neutraal kan blijven. De Nieuwe Hollandse Waterlinie - een onneembare hindernis, een succesformule in de Nederlandse krijgsgeschiedenis - zal het westen, het economisch hart van het land, beschermen. Door Midden-Nederland ligt van noord tot zuid een netwerk van forten, sluizen, dijken en sloten, een 85 kilometer lange strook van ongeveer 90 militaire 'inundatiepolders'. In een paar dagen tijd kan een ondiepe plas van 3 tot 5 kilometer breed worden opgewekt, die te diep is voor soldaten te voet en te ondiep voor boten.

Op 10 mei 1940 blijkt dat het water geen bescherming biedt tegen een modern leger. Binnen 5 dagen krijgt Duitsland Nederland op de knieën. Voor de bewoners van het militaire landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie eindigt een tijdperk.

Leendert van der Valk sprak voor dit boek met ooggetuigen - boeren, molenaars, soldaten en NSB'ers. Onheilstij vertelt hun verhaal tegen de achtergrond van de ondergang van het ingenieuze, trotste verdedigingswerk tussen Muiden en de Biesbosch.

„Über diesen Titel“ kann sich auf eine andere Ausgabe dieses Titels beziehen.

Bibliografische Details

Titel: Onheilstij. De laatste jaren van de Nieuwe ...

ZVAB ist ein Internet-Marktplatz für neue, gebrauchte, antiquarische und vergriffene Bücher. Bei uns finden Sie Tausende professioneller Buchhändler weltweit und Millionen Bücher. Einkaufen beim ZVAB ist einfach und zu 100% sicher — Suchen Sie nach Ihrem Buch, erwerben Sie es über unsere sichere Kaufabwicklung und erhalten Sie ihr Buch direkt vom Händler.

Millionen neuer und gebrauchter Bücher bei tausenden Anbietern

Antiquarische Bücher

Antiquarische Bücher

Von seltenen Erstausgaben bis hin zu begehrten signierten Ausgaben – beim ZVAB finden Sie eine große Anzahl seltener, wertvoller Bücher und Sammlerstücke.

ZVAB Startseite

Erstausgaben

Erstausgaben

Erstausgaben sind besondere Bücher, die den ersten Abdruck des Textes in seiner ursprünglichen Form darstellen. Hier finden sie Erstausgaben von damals bis heute.

Erstausgaben

Gebrauchte Bücher

Gebrauchte Bücher

Ob Bestseller oder Klassiker, das ZVAB bietet Ihnen eine breite Auswahl an gebrauchten Büchern: Stöbern Sie in unseren Rubriken und entdecken Sie ein Buch-Schnäppchen.

Gebrauchte Bücher

Mehr Bücher entdecken