De Kunst van het opvoeden.

FILA, JACK & JEROEN J.H. DEKKER.

ISBN 10: 9057309203 / ISBN 13: 9789057309205
Gebraucht / Anzahl: 0
Bei weiteren Verkäufern erhältlich
Alle  Exemplare dieses Buches anzeigen

Über dieses Buch

Leider ist dieses Buch nicht mehr verfügbar. Bitte geben Sie Suchbegriffe in das untenstehende Formular ein, um ähnliche Exemplare zu finden.

Beschreibung:

Zutphen, De Walburg Pers, 2013. Me tientallen illustraties in kleur. Gedecoreerde borden. Gebonden. 4to. 128 pp. (Mooi, nieuw (!) exemplaar). Hebben opvoeden en kunst met elkaar te maken? Is opvoeden op zichzelf al een kunst? Dit rijk geïllustreerde boek ‘De Kunst van het Opvoeden’ beschrijft de historische relatie tussen markante opvoedkundige thema’s en de Nederlandse schilder- en schrijfkunst. Vanaf de Gouden Eeuw verbeelden schilders als Jan Steen, Rembrandt van Rijn en Nicolaes Maes de dan geldende opvoedingsidealen. En samen met de vele moraliserende geschriften, zoals die van Jacob Cats en Hiëronymus van Alphen, zien we hoe beiden een eigen rol vervullen in de opvoeding vanaf de Gouden Eeuw. Ze schetsen een beeld van een ongekende betrokkenheid van de Nederlandse ouder bij de opvoeding. Door de strengheid en soberheid van het voornamelijk protestantse geloofsdenken in de eeuwen voor ons zou men verwachten dat de schilderijen en geschriften een streng en sober karakter dragen. Niets is minder waar, ze zijn vrolijk, speels, soms zelfs schalks. De moralistische, opvoedkundige boodschap is met een glimlach het huis binnen gebracht en lijkt te zeggen: ‘Kijk hier! Dit ben ik! Dit is mijn familie en zo voeden we op’. En dat is uniek, een bron van herkenning en daarmee tijdloos tegelijk. Recensie(s): Kinderfeesten, poppenhuizen, buitenspelletjes, school, kinderkleren: schilderijen geven talloze inkijkjes in de vroegere wereld van het kind. Vaak is het een ideaalbeeld, want het moederschap was niet zonder levensgevaar en de opvoeding werd vaak uitbesteed. Onschuldig spelende kinderen vertellen de kijker ook een wijze les, zoals Pieter Brueghel deed met zijn beroemde spelletjesschilderij: spelletjes verbeelden slechts menselijke ondeugden. Uit de schilderijen spreekt tevens een rauwe werkelijkheid van kraam- en kindersterfte. Dankzij de vele gekleurde illustraties, uitgebreide toelichtingen hierop, korte citaten en intrigerende 'weetjedatjes' biedt dit boek een rijk historisch overzicht van de wijze waarop onze voorouders zijn grootgebracht. Opvoedingskwesties van nu worden in historisch perspectief geplaatst. Zo werd ook vroeger gesproken over huilbaby's, die je volgens de bakerpraatjes van toen het beste kon laten broeien in hun vieze luier. En in de tijd van Jan Steen blijkt er van klassikaal onderwijs geen sprake, ook was een didactisch inzicht nog ver te zoeken. Met een literatuuropgave en een verantwoording van de illustraties. (R. van Vliet). (booknr: 45913). Buchnummer des Verkäufers

Bibliografische Details

Titel: De Kunst van het opvoeden.

ZVAB ist ein Internet-Marktplatz für neue, gebrauchte, antiquarische und vergriffene Bücher. Bei uns finden Sie Tausende professioneller Buchhändler weltweit und Millionen Bücher. Einkaufen beim ZVAB ist einfach und zu 100% sicher — Suchen Sie nach Ihrem Buch, erwerben Sie es über unsere sichere Kaufabwicklung und erhalten Sie ihr Buch direkt vom Händler.

Millionen neuer und gebrauchter Bücher bei tausenden Anbietern

Antiquarische Bücher

Antiquarische Bücher

Von seltenen Erstausgaben bis hin zu begehrten signierten Ausgaben – beim ZVAB finden Sie eine große Anzahl seltener, wertvoller Bücher und Sammlerstücke.

ZVAB Startseite

Erstausgaben

Erstausgaben

Erstausgaben sind besondere Bücher, die den ersten Abdruck des Textes in seiner ursprünglichen Form darstellen. Hier finden sie Erstausgaben von damals bis heute.

Erstausgaben

Gebrauchte Bücher

Gebrauchte Bücher

Ob Bestseller oder Klassiker, das ZVAB bietet Ihnen eine breite Auswahl an gebrauchten Büchern: Stöbern Sie in unseren Rubriken und entdecken Sie ein Buch-Schnäppchen.

Gebrauchte Bücher

Mehr Bücher entdecken