Beispielbild für diese ISBN

Katholieken, wat zijt Gij toch een wonderlijk volk!' De Katholiekendagen in Nederland 1899-1940.

XANTEN, HENDRIKUS JOHANNES VAN.

ISBN 10: 9056252526 / ISBN 13: 9789056252526
Verlag: (Nijmegen), Valkhof Pers, 2007., 2007
Gebraucht Hardcover
Verkäufer Emile Kerssemakers ILAB (Heerlen, Niederlande)

AbeBooks Verkäufer seit 1. Juni 2007

Anzahl: 1

Gebraucht kaufen
Preis: EUR 20,00 Währung umrechnen
Versand: EUR 6,75 Von Niederlande nach USA Versandziele, Kosten & Dauer
In den Warenkorb legen

Beschreibung

Orig. blue cloth hardcover, gilt. With dustjacket. 1132 pp.: ill.; 25 cm. Thesis, Nijmegen. Text in Dutch. Price when new is 45 euro. As new. De Katholiekendagen 'ze worden overigens nog steeds gehouden' waren in de eerste helft van de 20ste eeuw grootse manifestaties, gericht op het behoud van de katholieke eenheid. ?De dagen werden om hun centrale themabehandeling en de aanwezigheid van alle kerkelijke en wereldlijke autoriteiten beschouwd als hoogtepunten in het katholieke gemeenschapsleven?, aldus Michel van der Plas in zijn boek Uit het rijke roomsche leven. Vrijwel alle prominenten uit het katholieke leven hebben op de Katholiekendagen het woord gevoerd. Deze bijeenkomsten kunnen beschouwd worden als spiegels of dia?s van het evoluerende katholicisme. Anders gezegd: de geschiedenis van de Katholiekendagen leert ons meer over de ontwikkeling van het katholicisme in de eerste decennia van de 20ste eeuw. Merkwaardig genoeg is er tot nu toe in de literatuur over het katholicisme in Nederlands nauwelijks aandacht geweest voor deze evenementen. In die lacune wordt nu ruimschoots voorzien door de omvangrijke, zeer diepgravende studie ?Katholieken, wat zijt Gij toch een wonderlijk volk!? van Harry van Xanten. Van Xanten heeft al het overvloedige bronnenmateriaal minutieus bestudeerd en geanalyseerd. Met zijn boek heeft hij dit interessante, tot nog toe grotendeels onopgemerkte materiaal voor toekomstige generaties beschikbaar en toegankelijk gemaakt. Maar belangrijker is misschien nog wel dat hij al doende bewijst dat grondige bestudering van de Katholiekendagen in Nederland van betekenis is voor een ruimer en beter inzicht in de geschiedenis van het Nederlands katholicisme. De historicus Harry van Xanten heeft lange tijd gewerkt in het middelbaar onderwijs en als wetenschappelijk medewerker aan de universiteit. Daarnaast was hij bijna twee decennia lang actief in de plaatselijke politiek (als wethouder en loco-burgemeester). 2500g. Buchnummer des Verkäufers 30731

Dem Anbieter eine Frage stellen

Bibliografische Details

Titel: Katholieken, wat zijt Gij toch een ...

Verlag: (Nijmegen), Valkhof Pers, 2007.

Erscheinungsdatum: 2007

Einband: Hardcover

Zustand des Schutzumschlags: Dust Jacket Included

Über diesen Titel

From the Inside Flap:

De Katholiekendagen in Nederland hebben naar Duits voorbeeld en op pauselijke aanbeveling van 1899 tot 1940 plaatsgevonden. De meeste, honderdelf, hadden een diocesane of regionale opzet. Er zijn slechts zeven Nederlandse Katholiekendagen en nog twee landelijke herdenkingsbijeenkomsten gehouden, de ene ter gelegenheid van de beëindiging van de Romeinse kwestie en de andere ter herdenking van de twaalfhonderdste sterfdag van St. Willibrord.
Reeds lang bestond behoefte aan historisch onderzoek naar de Katholiekendagen. De diocesane en regionale Katholiekendagen (1899-1940) hebben een grote bijdrage geleverd aan de godsdienstige en zedelijke vorming van de katholieken en aan hun maatschappelijke en politieke organisatie. De geestelijkheid en vele wereldlijke autoriteiten brachten door deze Katholiekendagen extra groeikracht in de katholieke beweging. De weldra massale bijeenkomsten hebben tevens als informele centrales het katholieke gemeenschapsleven samengesmeed tot eenheid. Er ontstond een hecht, kolossaal bouwwerk, destijds katholieke maatschappij genoemd, later vaak de katholieke zuil die culmineerde in een belangrijke politieke machtspositie. De Nederlandse Katholiekendagen (1919-1939) waren in de jaren twintig vooral manifestaties waar men katholieke triomf over de veroverde en gekoesterde collectieve vrijheid ten toon spreidde. In de jaren dertig werden traditionele onderwerpen hernomen teneinde de eenheid zoveel mogelijk veilig te stellen. De landelijke Katholiekendagen bevestigden in vele opzichten de hechtheid van het katholieke milieu, waarin de kerkelijke leiding echter de alom uitbottende individuele vrijheid geen plaats wist te geven. Mede daardoor ging de katholieke maatschappij tijdens het Interbellum kieren vertonen waardoor zowel op godsdienstig vlak als op maatschappelijk en politiek terrain verliezen optraden. De Katholiekendagen zijn te beschouwen als spiegels van het zich evoluerende katholicisme. Cassianus Hentzen typeerde in 1928 het katholicisme uitroepend: 'Katholieken, wat zijt Gij toch een wonderlijk volk!'
Het hiervoor gesignaleerde 'Te-kort' in de geschiedschrijving over het katholicisme wordt door de dissertatie van H.J. van Xanten met 'een diepgaande en veelzijdige beschrijving en analyse' opgeheven. Naast de voorbereiding en het verloop van de Katholiekendagen komen rond het kernbegrip 'orde' vele onderwerpen van de gedachtewerld van het katholicisme in Nederland gedurende de eerste vier decennia van de twintigste eeuw ter sprake. Zij betreffen de 'omnivalentie' van de godsdienst, de orde, het gezag en de gehoorzaamheid in de kerk, de plaats van man, vrouw en kinderen in het gezin, de orde in de samenleving en in de staatkunde. Slechts een deel van het overvloedige bronnenmateriaal is benut.
Belangrijke elementen van het bronnenmateriaal zijn samengevat en bevatten talloze indicaties voor toekomstige onderzoekers.

„Über diesen Titel“ kann sich auf eine andere Ausgabe dieses Titels beziehen.

Anbieterinformationen

Antiquariaat Emile Kerssemakers was established in 1992. Although we are specialised in religious books; in our store you also can find books on almost any other subject. There are more than 40.000 titles in stock.

Zur Homepage des Verkäufers

Geschäftsbedingungen:

BOEKHANDEL - ANTIQUARIAAT EMILE KERSSEMAKERS

We are member of the Antiquarian Booksellers' Association of the Netherlands (NVvA) , affiliated to the International League of Antiquarian Booksellers / Ligue Internationale de la Librairie Ancienne (ILAB/LILA) and we recognize its Code of Usages and Customs.

Wij zijn lid van de Nederlandsche Vereeniging van Antiquaren (NVvA) , aangesloten bij de International League of Antiquarian Booksellers / Ligue Internationale de la Librairie Ancienne (ILAB/LIL...

Mehr Information
Versandinformationen:

Shipping costs are based on books weighing 2.2 LB, or 1 KG. If your book order is heavy or oversized, we may contact you to let you know extra shipping is required.

Alle Bücher des Anbieters anzeigen

Zahlungsarten
akzeptiert von diesem Verkäufer

Visa Mastercard American Express Carte Bleue

PayPal Rechnung Banküberweisung