Jan Biorix. Met een inleiding door Jeroen Brouwers.

WALRAVEN, JAN.

/ ISBN 13: 0009025422675
Gebraucht / Anzahl: 0
Bei weiteren Verkäufern erhältlich
Alle  Exemplare dieses Buches anzeigen

Über dieses Buch

Leider ist dieses Buch nicht mehr verfügbar. Bitte geben Sie Suchbegriffe in das untenstehende Formular ein, um ähnliche Exemplare zu finden.

Beschreibung:

Amsterdam, Uitgeverij Atlas, 1998. Paperback. 8vo. 206 pp. (Mooi exemplaar). De eerste druk is van 1965. Jan Walravens was in Vlaanderen wat Paul Rodenko in Nederland is geweest: de woordvoerder en verdediger van al het nieuwe en experimentele dat zich in de naoorlogse jaren in de literatuur en andere kunsten voordeed. Zijn tijdschrift 'Tijd en mens' gold als de spreekbuis van het existentialisme. Louis Paul Boon noemde hem met vertedering 'Jan Biorix', met een knipoog naar de dappere Belg Ambiorix. Zoals deze laatste in voorchristelijke tijden in opstand kwam tegen de Romeinse bezetting, zo verzette Walravens, klein van stuk, zich tegen gezapigheid en luiheid van denken. Aan Walravens is het te danken dat de ideeën van Sartre en Camus in Vlaanderen en Nederland bekend werden. Hij was bevriend met Boon en Claus, voerde gesprekken en correspondentie met Hermans, ontmoette Vinkenoog, Lucebert, Schierbeek. Hij kende de nieuwe Europese literatuur, schilder- en filmkunst en was er een vurig propagandist van, in de hoop dat de verfrissing in de kunsten zich ook zou manifesteren in politiek en maatschappij. Jan Biorix (1965) is een mengeling van dagboek, reportage, observaties, en rebelse bedenkingen. Dikwijls haastig genoteerd in een driftige stijl. Een kroniek over de cultuur en politiek in de zo warrige maar ook optimistische jaren vijftig. Walravens zag, luisterde en becommentarieerde zonder oogkleppen en oordoppen, levend in de actualiteit, altijd nieuwsgierig en altijd beminnelijk. NBD|Biblion recensie: Jan Walravens (1920-1965) is de Vlaamse voorvechter van existentialisme en avantgardistische kunst, zoals Paul Rodenko dat in Nederland was. Hij was de stuwende kracht achter het tijdschrift 'Tijd en Mens' (1949-1955). 'Wij schreven zomaar wat, Hugo Claus, Maurice D'Haese en ik,' schreef Louis Paul Boon, 'maar Jan wist wat wij ermee bedoelden. (.) Hij was ónze Sartre'. In het jaar van zijn dood verscheen 'Jan Biorix', een verzameling van twintig jaar lang (1944-1965) bijgehouden dagboeknotities, deels persoonlijk, deels een cultuurkroniek (vooral over Nederlandstalige en Franse schrijvers), soms hilarisch, soms verzonnen en altijd somber over zichzelf en het leven in het algemeen. Walravens belangrijkste boek is de roman 'Roerloos aan zee' (1951), maar het is goed dat 'Jan Biorix' nu herdrukt wordt. Het is een gepassioneerd geschreven rijke bron vol literair-historische en menselijke kanttekeningen, altijd met de kunst als strohalm in een zinloos bestaan. Jeroen Brouwers schreef een informatieve en geëngageerde inleiding. 'Jan Biorix' is de bijnaam die Boon voor Walravens bedacht, met een knipoog naar Ambiorix, de Belgische Asterix. (Biblion recensie, Hans Renders.) (booknr: 45369). Buchnummer des Verkäufers

Bibliografische Details

Titel: Jan Biorix. Met een inleiding door Jeroen ...

ZVAB ist ein Internet-Marktplatz für neue, gebrauchte, antiquarische und vergriffene Bücher. Bei uns finden Sie Tausende professioneller Buchhändler weltweit und Millionen Bücher. Einkaufen beim ZVAB ist einfach und zu 100% sicher — Suchen Sie nach Ihrem Buch, erwerben Sie es über unsere sichere Kaufabwicklung und erhalten Sie ihr Buch direkt vom Händler.

Millionen neuer und gebrauchter Bücher bei tausenden Anbietern

Antiquarische Bücher

Antiquarische Bücher

Von seltenen Erstausgaben bis hin zu begehrten signierten Ausgaben – beim ZVAB finden Sie eine große Anzahl seltener, wertvoller Bücher und Sammlerstücke.

ZVAB Startseite

Erstausgaben

Erstausgaben

Erstausgaben sind besondere Bücher, die den ersten Abdruck des Textes in seiner ursprünglichen Form darstellen. Hier finden sie Erstausgaben von damals bis heute.

Erstausgaben

Gebrauchte Bücher

Gebrauchte Bücher

Ob Bestseller oder Klassiker, das ZVAB bietet Ihnen eine breite Auswahl an gebrauchten Büchern: Stöbern Sie in unseren Rubriken und entdecken Sie ein Buch-Schnäppchen.

Gebrauchte Bücher

Mehr Bücher entdecken