Het duistere continent. Dokters en vrouwen in het fin-de-siècle.

JOHANNISSON, KARIN.

Gebraucht / Anzahl: 0
Bei weiteren Verkäufern erhältlich
Alle  Exemplare dieses Buches anzeigen

Über dieses Buch

Leider ist dieses Buch nicht mehr verfügbar. Bitte geben Sie Suchbegriffe in das untenstehende Formular ein, um ähnliche Exemplare zu finden.

Beschreibung:

Amsterdam, Van Gennep, 1996. Geïllustreerd. Paperback. 8vo. 304 pp. (Goed exemplaar. Lichte rugvouw). Toen Freud de vrouw een duister continent noemde, een raadselachtig landschap waar lichaam en geest elkaar in ongeziene innerlijke sporen ontmoeten, bevestigde hij het gebarsten beeld dat men rond de eeuwwisseling had van de vrouw. De vrouw was raadselachtiger, minder doorzichtig dan de man. Ze was lichamelijker en tegelijk brozer. De vrouw was anders, een gevangene van haar eigen biologie. Sinds de tweede helft van de negentiende eeuw wemelt het van de verhalen over de zwakke vrouw, over ziekelijke echtgenotes, moeders en dochters die dagen, maanden, ja zelfs hun hele leven in bed doorbrengen. En nog steeds gaat de vrouw vaker naar de dokter en gebruikt ze meer medicijnen dan de man. Karin Johannisson onderzocht een veelheid van medische en statistische gegevens, boeken over etiquette en opvoeding, brieven, dagboeken en letterkundige werken. Beelden van buitenaf vulde zij aan met beelden van binnenuit. Het resultaat is een uiterst leesbare cultuurhistorische beschrijving van de vrouwelijke ziekterol en haar ontstaan in de spreekkamers, collegezalen en operatiekamers, in de slaapvertrekken, binnenkaniers en gesloten ruimten waar de vrouw zich bevond - leeg, ziek en vol verlangen. NBD|Biblion recensie: De titel is een typering van vrouwen door Freud. De grondlegger van de psychoanalyse vond vrouwen onbegrijpelijke wezens; dit boek laat zien dat dit voor de meeste artsen rond de eeuwwisseling gold. Die artsen waren vrijwel altijd mannen, opgevoed met een natuurwetenschappelijke benadering van ziekten en een solide wereldbeeld. De schrijfster maakt duidelijk dat de ziekterol die vrouwen al dan niet toebedeeld kregen of zelf wensten, veel te maken had met de enorme en sociale en economische veranderingen in die tijd. De maatschappij kraakte in al haar voegen van de spanningen, welke zich meedeelden aan de vrouwen, die buitenshuis echter nauwelijks actief mochten zijn. De auteur is hoogleraar ideeën- en wetenschapsgeschiedenis in Zweden, is goed thuis in de geschiedenis van de geneeskunde en heeft zich grondig gedocumenteerd. Ze schrijft goed, op een ontspannen, niet-betogende wijze. Het boek is vertaald in voortreffelijk Nederlands; ook de medische termen zijn correct. Bijzonder is de informatie uit Scandinavische bronnen, die anders niet gemakkelijk toegankelijk is. Verzorgde uitgave; de illustraties zijn voortreffelijk. (Biblion recensie, Dr. P. Bol.) (booknr: 34270). Buchnummer des Verkäufers

Bibliografische Details

Titel: Het duistere continent. Dokters en vrouwen ...

ZVAB ist ein Internet-Marktplatz für neue, gebrauchte, antiquarische und vergriffene Bücher. Bei uns finden Sie Tausende professioneller Buchhändler weltweit und Millionen Bücher. Einkaufen beim ZVAB ist einfach und zu 100% sicher — Suchen Sie nach Ihrem Buch, erwerben Sie es über unsere sichere Kaufabwicklung und erhalten Sie ihr Buch direkt vom Händler.

Millionen neuer und gebrauchter Bücher bei tausenden Anbietern

Antiquarische Bücher

Antiquarische Bücher

Von seltenen Erstausgaben bis hin zu begehrten signierten Ausgaben – beim ZVAB finden Sie eine große Anzahl seltener, wertvoller Bücher und Sammlerstücke.

ZVAB Startseite

Erstausgaben

Erstausgaben

Erstausgaben sind besondere Bücher, die den ersten Abdruck des Textes in seiner ursprünglichen Form darstellen. Hier finden sie Erstausgaben von damals bis heute.

Erstausgaben

Gebrauchte Bücher

Gebrauchte Bücher

Ob Bestseller oder Klassiker, das ZVAB bietet Ihnen eine breite Auswahl an gebrauchten Büchern: Stöbern Sie in unseren Rubriken und entdecken Sie ein Buch-Schnäppchen.

Gebrauchte Bücher

Mehr Bücher entdecken