Hans Lodeizen. Biografie.

HILBERDINK, KOEN.

ISBN 10: 9028240799 / ISBN 13: 9789028240797
Gebraucht / Anzahl: 0
Bei weiteren Verkäufern erhältlich
Alle  Exemplare dieses Buches anzeigen

Über dieses Buch

Leider ist dieses Buch nicht mehr verfügbar. Bitte geben Sie Suchbegriffe in das untenstehende Formular ein, um ähnliche Exemplare zu finden.

Beschreibung:

Amsterdam, Uitgeverij G.A. van Oorschot, 2007. Met foto's. Linnen. Met stofomslag. Gebonden. 8vo. 287 pp. (Nieuw exemplaar, gebonden (!) editie. Nog in cellofaan). Over Hans Lodeizen zijn een paar dingen zó bekend dat iedereen ze kan opsommen: jonge dichter, vroeg gestorven, homoseksueel, weemoedige poëzie die het goed doet bij dolende pubers. Dit geijkte portret is in de loop stelselmatig bevestigd , maar zelden uitgebreid of bijgesteld. Dat doet biograaf Koen Hilberdink in deze biografie wèl. Hij reisde Lodeizen achterna naar Marokko en Amerika, sprak vrienden en familie en kreeg als eerste inzage in alle bewaard gebleven persoonlijke documenten. Hij onderzocht de sociaal-historische context waarin Lodeizen opgroeide; het welgestelde Wassenaarse milieu van waaruit de zoon van een succesvol zakenman uitgroeide tot een oorspronkelijk dichter. Maar ook laat hij zien hoezeer het jonge leven van Lodeizen bepaald werd door het zoeken naar zijn seksuele identiteit, verlangend naar een persoonlijke vrijheid die in het geheel niet vanzelfsprekend was - zeker niet in de periode rond de Tweede Wereldoorlog. Hij ontdekt hoe Lodeizen in botsing kwam met zijn ouders en de nationale autoriteiten, en legt onthutsende feiten bloot. Gaandeweg ontstaat een beeld van een jonge man die de wereld wist te bekoren met zijn fijngevoelige poëzie en die zelf intussen sterk bekoord werd door de achterkant van de beschaafde wereld. Hij zocht de schoonheid maar ook het leven - en ontdekte dat die twee niet altijd samengingen. Koen Hilberdink is literatuurwetenschapper en werkzaam bij de Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hij promoveerde op Ik ben een vreemdeling. Ik sta apart. Een biografie van Paul Rodenko (2000) en was de bezorger van Rodenko's essays en kritieken. Recensie(s): De jonggestorven dichter Hans Lodeizen (1924-1950) wordt nog altijd gelezen. Tegelijk met een nieuwe druk van zijn Verzamelde Gedichten* verscheen deze biografie, geschreven door Koen Hilberdink. Dat is een gelukkige gebeurtenis, want zes jaar geleden verscheen een niet zo goede biografie van Lodeizen (door Gerard Bes). De biograaf blijft dicht op zijn onderwerp zitten, dat maakt zijn boek compact en leesbaar. Door veel uit de aanvankelijk verborgen homoseksualiteit van Lodeizen te interpreteren is de literair-historische context en het Nachleben van Lodeizen goeddeels achterwege gelaten. Dat is de consequentie van dit strak gecomponeerde boek. Hilberdink weet veel informatie over Lodeizen als student in Amerika boven water te halen en is op zijn best als hij Lodeizens zoektocht naar een eigen identiteit beschrijft. Bevat drie fotokaterns. Hans Renders (booknr: 46675). Buchnummer des Verkäufers

Über diesen Titel:

From the Inside Flap: Over Hans Lodeizen zijn een paar dingen zó bekend dat iedereen ze kan opsommen: jonge dichter, vroeg gestorven, homoseksueel, weemoedige poëzie die het goed doet bij dolende pubers. Dit geijkte portret is in de loop der jaren stelselmatig bevestigd, maar zelden uitgebreid of bijgesteld.

Dat doet biograaf Koen Hilberdink nu voor het eerst. En hoe.

Hij reisde Lodeizen achterna naar Marokko en Amerika, sprak vrienden en familie en kreeg als eerste inzage in alle bewaard gebleven persoonlijke documenten. Hij onderzocht als geen ander de sociaal-historische context waarin Lodeizen opgroeide en later functioneerde. Hij schetst haarscherp het welgestelde Wassenaarse milieu, de periode rond de Tweede Qereldoorlog, de moeilijkheden die jongeren ondervonden om hun draai te vinden. Maar vooral: hoe de wereld van homoseksuelen eruitzag in het Amerika van de late jaren veertig en in het naoorlogse Nederland.

Want Hilberdink laat zien hoezeer het jonge leven van Lodeizen bepaald werd door het zoeken naar zijn seksuele identiteit. Hij legt bloot in welke verborgen werelden Lodeizen zich begaf, de geldende conventie weerstrevend, verlangend naar een persoonlijke vrijheid die in het geheel niet vanzelfsprekend was. Hij ontdekt hoe Lodeizen in botsing kwam met zijn ouders en meer nog: met de nationale autoriteiten. Hij verdiept zich in de literatuur over homoseksuelen in die tijd en legt onthutsende feiten over het leven van Lodeizen bloot.

Gaandeweg ontstaat een onthullend beeld van een jonge man die de wereld wist te bekoren met zijn fijngevoelige poëzie en die zelf intussen sterk bekoord werd door de achterkant van juist de beschaafde wereld. Hij zocht de schoonheid maar ook het leven - en ontdekte dat die twee niet altijd samengingen.

„Über diesen Titel“ kann sich auf eine andere Ausgabe dieses Titels beziehen.

Bibliografische Details

Titel: Hans Lodeizen. Biografie.

ZVAB ist ein Internet-Marktplatz für neue, gebrauchte, antiquarische und vergriffene Bücher. Bei uns finden Sie Tausende professioneller Buchhändler weltweit und Millionen Bücher. Einkaufen beim ZVAB ist einfach und zu 100% sicher — Suchen Sie nach Ihrem Buch, erwerben Sie es über unsere sichere Kaufabwicklung und erhalten Sie ihr Buch direkt vom Händler.

Millionen neuer und gebrauchter Bücher bei tausenden Anbietern

Antiquarische Bücher

Antiquarische Bücher

Von seltenen Erstausgaben bis hin zu begehrten signierten Ausgaben – beim ZVAB finden Sie eine große Anzahl seltener, wertvoller Bücher und Sammlerstücke.

ZVAB Startseite

Erstausgaben

Erstausgaben

Erstausgaben sind besondere Bücher, die den ersten Abdruck des Textes in seiner ursprünglichen Form darstellen. Hier finden sie Erstausgaben von damals bis heute.

Erstausgaben

Gebrauchte Bücher

Gebrauchte Bücher

Ob Bestseller oder Klassiker, das ZVAB bietet Ihnen eine breite Auswahl an gebrauchten Büchern: Stöbern Sie in unseren Rubriken und entdecken Sie ein Buch-Schnäppchen.

Gebrauchte Bücher

Mehr Bücher entdecken