Een broeierige idylle ?: beelden van het moderne Oostenrijk.

KARIN JOSEFINE JUSEK (1953-) ; A.J.M. VAN DER POEL.

/ ISBN 13: 0009055890758
Gebraucht / Anzahl: 0
Bei weiteren Verkäufern erhältlich
Alle  Exemplare dieses Buches anzeigen

Über dieses Buch

Leider ist dieses Buch nicht mehr verfügbar. Bitte geben Sie Suchbegriffe in das untenstehende Formular ein, um ähnliche Exemplare zu finden.

Beschreibung:

Amsterdam: Het Spinhuis, 1997. Paperback. 8vo. 182 pp. Met lit. opg. (Mooi exemplaar). De beelden die in Nederland over Oostenrijk te voorschijn komen hebben een hoog cliché-gehalte. Veelvuldig wordt er geput uit maar een klein aantal gebeurtenissen: het Wenen van rond 1900, de rol van Oostenrijk in de Tweede Wereldoorlog, de Waldheim-affaire of de rechts-radicalen rond Haider. In deze bundel geven oostenrijkse en Nederlandse auteurs een beeld van het andere Oostenrijk. Karin Jusek bespreekt de gekleurde berichtgeving over Oostenrijk in de Nederlandse pers. Wolfgang Maderthaner belicht de relatief onbekende burgeroorlog in 1934 en de gevolgen die dit a voor et na-oorlogse Oostenrijk. Wolfgang Kos laat zien hoe het Oostenrijk na 1945 door weloverwogen besluiten van de politieke top werd gecreëerd. Sieglinde Rosenberger beschrijft de sekseverhoudingen in Oostenrijk, die een vergelijking met Nederland uitstekend kunnen doorstaan. Arnoud Spanjer analyseert de ontvangst in Nederland van de in kritiek nietsontziende schrijfsters Ingeborg Bachmann en Elfriede Jelinek. Anne Gevers geeft voorbeelden van de zwartgallige en soms genadeloze Oostenrijkse humor. Sigi Mattl ten slotte analyseert de complexe discussie over "Vervangenheitsbewältigung" in Oostenrijk. Recensie(s): De beeldvorming van het Oostenrijk van na de Tweede Wereldoorlog is in Nederland tamelijk eenzijdig, sterk bepaald door affaires zoals die rond Waldheim en Haider. In dit boek, bestaande uit 8 essays, wordt getracht hier nuances in aan te brengen. Zeven auteurs van Oostenrijkse en Nederlandse komaf schrijven over diverse aspecten van de beeldvorming van Oostenrijk, t.w. het beeld van Oostenrijk in de Nederlandse pers, de burgeroorlog van 1934 in Oostenrijk en de gevolgen daarvan, het Oostenrijkse zelfbeeld en de jaren van de wederopbouw, de man-vrouwverhouding en gelijke behandeling in Oostenrijk, tevens in vergelijking met Nederland, de maatschappijkritische romans van Ingeborg Bachmann en Elfriede Jellinek, humor en satire en verwerking van het nationaal-socialistische verleden van Oostenrijk en ten slotte een analyse van de discussie rond de 'Vergangenheitsbewältigung', de verwerking van het recente verleden in Oostenrijk. De bijdragen zijn voorzien van noten en literatuurlijsten en het boek is verder sober uitgevoerd. (Biblion recensie, Dr. J. Kroes.) (booknr: 26880). Buchnummer des Verkäufers

Bibliografische Details

Titel: Een broeierige idylle ?: beelden van het ...

ZVAB ist ein Internet-Marktplatz für neue, gebrauchte, antiquarische und vergriffene Bücher. Bei uns finden Sie Tausende professioneller Buchhändler weltweit und Millionen Bücher. Einkaufen beim ZVAB ist einfach und zu 100% sicher — Suchen Sie nach Ihrem Buch, erwerben Sie es über unsere sichere Kaufabwicklung und erhalten Sie ihr Buch direkt vom Händler.

Millionen neuer und gebrauchter Bücher bei tausenden Anbietern

Antiquarische Bücher

Antiquarische Bücher

Von seltenen Erstausgaben bis hin zu begehrten signierten Ausgaben – beim ZVAB finden Sie eine große Anzahl seltener, wertvoller Bücher und Sammlerstücke.

ZVAB Startseite

Erstausgaben

Erstausgaben

Erstausgaben sind besondere Bücher, die den ersten Abdruck des Textes in seiner ursprünglichen Form darstellen. Hier finden sie Erstausgaben von damals bis heute.

Erstausgaben

Gebrauchte Bücher

Gebrauchte Bücher

Ob Bestseller oder Klassiker, das ZVAB bietet Ihnen eine breite Auswahl an gebrauchten Büchern: Stöbern Sie in unseren Rubriken und entdecken Sie ein Buch-Schnäppchen.

Gebrauchte Bücher

Mehr Bücher entdecken