Albrecht en wij. Roman.

Oord, Lodewijk van.

ISBN 10: 9059365232 / ISBN 13: 9789059365230
Gebraucht / Anzahl: 0
Bei weiteren Verkäufern erhältlich
Alle  Exemplare dieses Buches anzeigen

Über dieses Buch

Leider ist dieses Buch nicht mehr verfügbar. Bitte geben Sie Suchbegriffe in das untenstehende Formular ein, um ähnliche Exemplare zu finden.

Beschreibung:

Cossee. 2014. 247 p. Paperback. Buchnummer des Verkäufers

Über diesen Titel:

Bewertung (bereitgestellt von Goodreads):
3,23 durchschnittlich
(35 Bewertungen)

Rezension: NRC Waardering: **** Ambitie én visie heeft Edo Morell - zijn nieuwe koers moet zijn Amsterdamse diergaarde klaarmaken voor de nieuwe tijd, waarin de bezoekersaantallen weer sky high worden. De beleving van het publiek komt weer centraal te staan: 'Mijn diergaarde als existentieel theater voor de mens.' Hij neemt de Zuid-Afrikaanse neushoornexpert Sariah Malan in dienst, om op die onorthodoxe plek het levenswerk van haar vader te voltooien: de bedreigde neushoorn voor uitsterven behoeden. Meteen voel je het in Albrecht en wij, het debuut van Lodewijk van Oord (1977): die man dient gewantrouwd te worden, en die vrouw gaat hem nog aardig dwarszitten. Toch maakt Van Oord van hen interessante, meerkantige personages: Sariah wordt ook ingepakt door de gladde managersplannen. Tja: die klinken dan ook zo overtuigend dat je er wel in wilt geloven, voor een poosje dan toch. Edo zingt 'een nieuwe melodie die het bedompte oude riedeltje van nostalgie en crisis met gemak van tafel veegt', aldus de studeerkamerintellectueel Frank Rida. 'Spanning, plot en drama zijn me nu liever dan de oprechte maar pietepeuterige zoektocht naar kennis en inzicht.' Van Oord laat deze drie personages het verhaal beurtelings vertellen: Edo in zijn managersjargon, Sariah in een van Afrikaans doorspekt Nederlands, dat een lichte distantie in haar toon veroorzaakt: vertrouwd, maar met een zweem 'natuurlijkheid'. Het geeft de roman een prettige én licht verontrustende meerstemmigheid. Ook de activist en de intellectueel - zelfs zij - stellen hun vertrouwen in Edo, de man die weet waar de wereld van nu om vraagt. In de praktijk komt Edo's plan erop neer dat hij enkele neushoorns laat invliegen en hen in een Afrikaans aandoende habitat plaatst, hopend dat ze zich zullen voortplanten. 'Zo kunnen we iedereen educatief laten meegluren.' Door de neushoorns letterlijk in te vliegen genereert hij media-aandacht; door er alles aan te doen om hen te laten paren óók goodwill van natuurbeschermers. De lijn tussen een diepethische daad en commercieel gewin is knap dun: dat is de superieure ironie van Albrecht en wij. De roman is daardoor een uitstekende vorm van maatschappijkritiek: het vertelt over een kleine kwestie die scherpzinnig vangt welke culturele wind er nu waait. Een dramatische afloop lijkt op een gegeven moment wel onafwendbaar, maar Van Oord balanceert zo secuur tussen het blije jargon en de ironisering daarvan, dat het spannend blijft. En spanning, dat is toch wat de mensen willen? (Thomas de Veen 20141017)

„Über diesen Titel“ kann sich auf eine andere Ausgabe dieses Titels beziehen.

Bibliografische Details

Titel: Albrecht en wij. Roman.

ZVAB ist ein Internet-Marktplatz für neue, gebrauchte, antiquarische und vergriffene Bücher. Bei uns finden Sie Tausende professioneller Buchhändler weltweit und Millionen Bücher. Einkaufen beim ZVAB ist einfach und zu 100% sicher — Suchen Sie nach Ihrem Buch, erwerben Sie es über unsere sichere Kaufabwicklung und erhalten Sie ihr Buch direkt vom Händler.

Millionen neuer und gebrauchter Bücher bei tausenden Anbietern

Antiquarische Bücher

Antiquarische Bücher

Von seltenen Erstausgaben bis hin zu begehrten signierten Ausgaben – beim ZVAB finden Sie eine große Anzahl seltener, wertvoller Bücher und Sammlerstücke.

ZVAB Startseite

Erstausgaben

Erstausgaben

Erstausgaben sind besondere Bücher, die den ersten Abdruck des Textes in seiner ursprünglichen Form darstellen. Hier finden sie Erstausgaben von damals bis heute.

Erstausgaben

Gebrauchte Bücher

Gebrauchte Bücher

Ob Bestseller oder Klassiker, das ZVAB bietet Ihnen eine breite Auswahl an gebrauchten Büchern: Stöbern Sie in unseren Rubriken und entdecken Sie ein Buch-Schnäppchen.

Gebrauchte Bücher

Mehr Bücher entdecken