Ela Toma Pasi in oglinda (Romanian Edition)

ISBN 13: 9789731991092

Pasi in oglinda (Romanian Edition)

0 durchschnittliche Bewertung
( 0 Bewertungen bei Goodreads )
 
9789731991092: Pasi in oglinda (Romanian Edition)

Motto: "V-am spus aceste lucruri ca sa aveti pace in Mine. In lume veti avea necazuri; dar indrazniti, Eu am biruit lumea."  (Biblia, Noul Testament, Ioan 16:33)
 
Mai exista azi povesti de dragoste ca cea a lui Tristan si Isolda ori ca cea a lui Don Quijote si Dulcineea? Pascal pariase odata pe existenta lui Dumnezeu, spunandu-ne ca, daca vom paria, avem mai mult de castigat decat de pierdut: putem pierde ceva marunt si nesemnificativ, viata noastra, dar putem castiga ceva magnific si incomensurabil, viata vesnica. Intr-o lume adeseori alienata, larvara, fara repere si fara speranta, sfasiata de neincredere si de absenta solidaritatii, secatuita de sentimente profunde si ancorata in valorile materiale, aceasta carte pariaza pe dragoste.
Romanul prezinta povestea de dragoste a doi tineri care incearca sa depaseasca granitele unei Romanii in tranzitie confuze, vulgare si sordide, sa redescopere frumusetea, inocenta si starea de gratie, sa-si exploreze si sa-si construiasca identitatea intr-un univers aparent lipsit de modele. Ei nu vor sa alunece in conventie sau in prozaic, ci sa-si creeze (constient, sistematic, cu luciditate si pasiune) o poveste de dragoste demna de Don Quijote si de Dulcineea si incearca sa devina ei insisi pentru colegii si prietenii lor un reper.
Romanul se adreseaza "adolescentilor" de oriunde si oricand - adica acelora dintre noi care CONTINUA SA VISEZE. Realitatea si visul, abjectia si sublimul se impletesc. Oniricul irumpe in realitate si o (re)modeleaza.
O eleva de liceu din clasa a XII-a, care isi spune "Isabelle", intalneste un tanar "prof de mate", supranumit "Dayan" ca personajul din povestirea fantastica a lui Mircea Eliade, dar care seamana mai mult cu Jim Morrison, solistul de la "The Doors". Povestirea lui Eliade este doar pretextul care-i va face pe cei doi sa-si exprime si sa-si transfigureze iubirea si, odata cu aceasta, sa-si afirme propriul proiect identitar. Daca in final Dayan nu va mai semana prea mult cu personajul din povestirea lui Eliade, aceasta se va datora in primul rand efortului sau de a se reconstrui - in "oglinda" Isabellei, prin puterea iubirii.
Romanul exploreaza lumea adolescentilor, relatiile dintre acestia si "gasca", familie sau scoala, in contextul Romaniei de tranzitie, in primii ani dupa Revolutie, intr-o lume inca puternic marcata de traumele comunismului, atomizata, aflata intr-un haos valoric si plina de frustrari. Adolescentii "pasesc in oglinda" ca Alice (uneori nu in "Tara Minunilor", ci in "Tara Aurolacilor"), iar lumea pe care o descopera nu este o alta lume, una straina, ci e chiar lumea lor, zbatandu-se sa razbata prin "coconul" cenusiu al realitatii cotidiene si sa-si desfaca aripile uriase, orbitoare de fluture multicolor. Lumea lor nu ramane una interioara sau limitata la "gasca" adolescentilor, ci se afirma in Romania in tranzitie si incearca sa o transforme.
Cautarea sinelui (asociata cu visele si chemarea absolutului) nu se va incheia niciodata. Si aceasta nu inseamna ca nu va avea rezultate: aspiratiile ii vor ajuta pe adolescenti (si pe cei cu suflet de adolescent) sa se (re)descopere si sa se autodepaseasca, iar proiectele lor nu vor "ingheta" niciodata.
Si acum, e timpul sa pariezi! Presupunand prin absurd ca ar fi doar o iluzie, e una care ti-ar putea face viata mai frumoasa. Indrazneste, asadar!

Die Inhaltsangabe kann sich auf eine andere Ausgabe dieses Titels beziehen.

(Keine Angebote verfügbar)

Buch Finden:Kaufgesuch aufgeben

Sie kennen Autor und Titel des Buches und finden es trotzdem nicht auf ZVAB? Dann geben Sie einen Suchauftrag auf und wir informieren Sie automatisch, sobald das Buch verfügbar ist!

Kaufgesuch aufgeben