9789172273825: Förortsslang

För 14 år sedan träffades språkprofessorn Ulla-Britt Kotsinas och den blivande rap-kungen Dogge Doggelito på en ungdomsgård i Alby. Ett forskningsprojekt om förortsspråk var syftet, och Dogge, som hade stort ordförråd redan då, blev ett av Ulla-Britts ”studieobjekt”. Sedan dess är detta omaka par vänner, och de föreläser numera tillsammans om språk och slang. Deras samarbete har nu också resulterat i en bok med slangord från de invandrartäta förorterna i storstadsregionerna. Här finns ord som de flesta ”potatisar” (svenskar) aldrig har hört, men intresset för denna slang blir bara större och större. Redan nu har ett och annat ord fått fäste i språket även utanför förorterna. En av anledningarna till att ett ord som guss (tjej) är välkänt bland många svenska ungdomar, oavsett var de bor, är just Dogge Doggelito och hans rap-texter i The Latin Kings.

Och vem vet, kanske kommer just ordet guss som har turkiskt ursprung, att vara det vanligaste ordet för ”flicka” om hundra år. Vid 1900-talets början var romani-ordet tjej ett slangord som inte användes i allmänspråket. Vem hade då kunnat ana att man vid nästföljande sekelskifte skulle kunna hitta tjejer i alla åldrar och samhällsklasser? Bäst att redan nu skaffa sig lite koll på ”bushiskan”. Den kan vara morgondagens allmänspråk.

Boken har illustrerats av Zappo, en av Sveriges främsta graffiti-konstnärer.

Die Inhaltsangabe kann sich auf eine andere Ausgabe dieses Titels beziehen.

(Keine Angebote verfügbar)

Buch Finden:Kaufgesuch aufgeben

Sie kennen Autor und Titel des Buches und finden es trotzdem nicht auf ZVAB? Dann geben Sie einen Suchauftrag auf und wir informieren Sie automatisch, sobald das Buch verfügbar ist!

Kaufgesuch aufgeben