Wagens en rijtuigen (Hout Modelbouw (1))

 
9789086160754: Wagens en rijtuigen (Hout Modelbouw (1))
Review:

Onlangs verscheen het tweede deel in de nieuwe reeks NVM-Modelbouwboeken, het betreft het eerste deel in de serie 'Houtbouw'. Het is een uitgebreide handleiding voor het bouwen van rijtuigen en wagens dat is geschreven door de onder 'houtbouwers' welbekende Frans Zwartjes. Het boek behandelt de belangrijkste aspecten van de modelbouw van wagens en rijtuigen. Naast de talloze oplossingen voor de verschillende wagenonderstellen en de vele uitvoeringen van koetsen en bedrijfswagens wordt er ook veel aandacht gegeven aan het bouwen van wielen volgens de oorspronkelijke bouwwijzen. Tevens worden de mechanische hulpmiddelen, pasmallen en hulpwerktuigen beschreven en hoe die door de modelbouwer kunnen worden vervaardigd voor onder andere het aftekenen en vervaardigen van de onderdelen van wielen en andere onderdelen. Het boek is volledig in kleur met talloze afbeeldingen van modellen van rijtuigen en wagens waarvoor van de meeste de bouwtekeningen in het MIC beschikbaar zijn. Tevens zijn er een groot aantal afbeeldingen van de echte rijtuigen die tot de collectie van het rijtuigmuseum in Leek behoren. Dit modelbouwboek biedt zowel beginners als gevorderden een volledig inzicht in de wereld van modelrijtuigen en -wagens. In deze tak van de modelbouw worden de meest spectaculaire objecten gebouwd die mede vanwege de schaal 1:8 prachtig gedetailleerd kunnen worden. Rijtuigen en wagens waren tot de opkomst van het gemotoriseerde verkeer de belangrijkste vormen van vervoer en daardoor ontstond er een industrie die nu voor het nationale cultuurbezit van onschatbare waarde is geweest. Het bouwen van een model van een stoere bedrijfswagen levert daardoor minstens zo veel plezier als het bouwen van modellen van luxe reiswagens en koetsen. (20110108)

From the Inside Flap:

In de houtmodelbouw is de bouw van paardenwagens de meest in het oogspringende discipline. Hiervoor zijn verschillende redenen aan te geven;

1. Voor veel mensen zijn rijtuigen en paarden het symbool van een romantische tijd,
2. De opleving van het gebruik van paard en wagen voor vrije tijdsbesteding, waardoor de voorbeelden voor de modelbouw weer regelmatig op ware grootte te zien zijn,
3. Beginners kunnen al spoedig een zeer aantrekkelijk model bouwen, terwijl er voor de zeer geroutineerde modelbouwer genoeg onderwerpen zijn om zijn vakmanschap te tonen.

Hout is een levend materiaal, voelt prettig aan en er is een zeer groot assortiment betaalbaar en goed gereedschap op de markt waarmee hout op eenvoudige en alle mogelijke manieren bewerkt en gevormd kan worden. Naast hout werden voor wagens, karren en rijtuigen ook vele andere materialen gebruikt waaronder ijzer een zeer belangrijke plaats inneemt o.a. voor de onderstellen.
Net zoals er vroeger is er een duidelijk onderscheid tussen wagenmakers en rijtuigbouwers, in het verleden waren in feite twee verschillende beroepen. Ook in de modelbouw is er een groot verschil tussen het bouwen van boeren- en bedrijfswagens en luxe rijtuigen en koetsen. Omdat boeren- en bedrijfswagens blank of eenvoudig geschilderd waren, moet in de modelbouw het construeren van dit soort wagens met grotere precisie gebeuren dan soms bij rijtuigen nodig is. Immers bij rijtuigen kunnen we veel ongerechtigheden verdoezelen onder plamuur en andere vulstoffen, terwijl de kwaliteit van het lakwerk het uiteindelijke resultaat bepaalt.

In dit boek wordt de totale modelbouw van wagens, karren en rijtuigen uitvoerig behandeld aan de hand van de originele bouw met aanpassingen in verband met de schaalverhouding. Ook wordt soms de originele constructie naast de modelbouwconstructie behandeld.
Voor het overgrote deel wordt in deze tak van de houtmodelbouw schaal 1:8 toegepast. Deze scheelverhouding is gebaseerd de Engelse schaalverhouding 1,5 inch op 1 voet, de bakermat van de wagens en rijtuigmodelbouw.
Alle in dit boek genoemde schaalmaten zijn gebaseerd op de schaalverhouding 1:8.

Vele van de in dit boek beschreven bewerkingen en bouwwijzen zijn ook op andere manieren uit te voeren. Er is echter getracht zoveel mogelijk de eenvoudigste weg te kiezen die zo dicht mogelijk bij de originele manier van bouwen ligt.
Dit boek biedt zowel de beginnende als de ervaren modelbouwer ruim voldoende informatie om de uitdaging voor de bouw van een eigen schaalmodel aan te gaan.

„Über diesen Titel“ kann sich auf eine andere Ausgabe dieses Titels beziehen.

(Keine Angebote verfügbar)

Buch Finden:Kaufgesuch aufgeben

Sie kennen Autor und Titel des Buches und finden es trotzdem nicht auf ZVAB? Dann geben Sie einen Suchauftrag auf und wir informieren Sie automatisch, sobald das Buch verfügbar ist!

Kaufgesuch aufgeben