Nederlandse oorlogsschepen 1940-1945

 
9789086160587: Nederlandse oorlogsschepen 1940-1945
Review:

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben Nederlandse oorlogsschepen dienst gedaan op vele zeeën en bij diverse marines. Een compleet overzicht hiervan staat in het boek Nederlandse oorlogsschepen 1940-1945. Dit boek behandelt de schepen systematisch. Na een korte historische schets volgen acht hoofdstukken waarin de diverse soorten schepen aan bod komen, van slagkruisers tot hulpschepen. Het eerstgenoemde type heeft alleen op papier bestaan. Door het uitbreken van de oorlog kwam er niets van de plannen van de Koninklijke Marine om er drie in dienst te nemen. Daarom gaat het te ver om deze schepen te beschouwen als Nederlandse oorlogsschepen in de Tweede Wereldoorlog. Hetzelfde geldt voor de lichte kruisers De Ruyter en De Zeven Provinciën, die pas in 1953 in dienst zijn gesteld. De overige schepen zijn wel alle gebouwd. Hiervan worden de namen, data van tewaterlating,indienststelling en loopbaaneinde vermeld evenals de belangrijkste technische gegevens. Een korte beschrijving maakt het tekstgedeelte compleet. Op één scheepstype na wordt ieder schip afzonderlijk genoemd. De uitzondering vormen de 35 trawlers die in 1939 door de Koninklijke Marine zijn gevorderd. De kracht van de beschrijvingen zit voor een groot deel in het beeldmateriaal. De auteur heeft fraaie zij- en bovenaanzichten gemaakt, die de details en het kleurenschema goed laten zien. Op kleinere scheepstypen na wordt ieder schip afzonderlijk genoemd. Daarnaast zijn er veel fotos. De meeste schepen waren in dienst bij de Nederlandse en de Britse marine. De Duitse marine heeft schepen gebruikt die buitgemaakt waren, of die onafgebouwd op Nederlandse scheepswerven lagen. Ook komen koopvaardijschepen aan bod, waaronder het passagiersschip Op ten Noort, dat zijn loopbaan eindigde als hospitaalschip in Japanse dienst. Andere voorbeelden zijn twee veerboten van de Stoomvaart Maatschappij Zeeland, die bij de Britse marine hebben gevaren. Het boek geeft beknopte beschrijvingen. De kracht ligt in de volledigheid. Het kan daarom uitgroeien tot een veel geraadpleegd standaardwerk. (Jan van den Berg Nederlandse oorlogsschepen 20110120)

Henk van Willigenburg heeft met 'Nederlandse oorlogschepen 1940-1945' een monnikenwerk geleverd. Natuurlijk, K.W.L. Bezemer en Ph. M. Bosscher hebben al uitgebreid verslag gedaan in hun respectieve boeken over de Koninklijke Marine, maar zo gedetailleerd als de Alphenaar zijn die niet. Waar de auteur zelf spreekt van 'een mooie aanvulling op deze standaardwerken'is dus hij veel te bescheiden. Niet alleen de schepen die in de vaart zijn gekomen, vinden een plaats in het boek. Ook de drie geplande slagkruisers en kruisers (met een bemanning van ruim duizend!), watervliegtuigen, kanonneerboten, mijnenleggers, kortom alles komt eigenlijk aan bod. Dat alles met een uiterst gedetailleerde en toch plezierig leesbare beschrijving over het wel en wee van de schepen door Van Willigenburg. Een echte aanrader dus. (Fraai werk Van Willigenburg 20110108)

Onder deze titel verscheen onlangs bij uitgeverij Lanasta een uitgave waarbij je, afgaande op de titel, geneigd bent te verzuchten: alweer een boek over dit onderwerp? Echter, zodra je het boek openslaat en kennis neemt van de inhoud, besef je dat hier geen sprake is van een zoveelste relaas van de lotgevallen van de Koninklijke Marine gedurende de Tweede Wereldoorlog. Het is vooral een overzicht van de schepen uit genoemde periode in de vorm van scheepsportretten. Waarin het boek zich onderscheidt van alle eerder verschenen uitgaven over het onderwerp, zijn de unieke illustraties. Naast zeer bijzondere, deels nooit eerder gepubliceerde foto's is een groot aantal, werkelijk prachtige grafische afbeeldingen van de beschreven schepen opgenomen. De nauwkeurigheid van deze zij- en boven-aanzichten is verbluffend. Niet alleen zijn ze in authentieke kleuren afgedrukt, maar een aantal geeft ook de schepen weer in 'battledress', dus zoals ze er uitzagen in camouflagekleuren. Overigens passeert ook een aantal koopvaardijschepen de revue, zoals o.a. de Colombia van de KNSM, de Janssens, de Minak en de Op ten Noort van de KPN Concluderend kan worden gesteld dat hier sprake is van een uniek 'kijkboek' met een hoog informatief gehalte. (Bert Stevens Nederlandse Oorlogschepen 1940-1945 20110204)

From the Inside Flap:

Bezien vanuit de 21ste eeuw is de Tweede Wereldoorlog niet meer dan een tijdvak uit de geschiedenis. Het is dan ook verklaarbaar dat feiten en gebeurtenissen uit die periode steeds meer vervagen of zelfs geheel uit de herinnering verdwijnen. Dit geldt eens te meer voor het onderwerp van dit boek, Nederlandse oorlogsschepen uit de jaren 1940 tot 1945. Nu is in de afgelopen decennia weliswaar veel authentiek beeldmateriaal gepubliceerd, maar de kwaliteit daarvan varieert. Dat is begrijpelijk als men bedenkt dat het fotografisch vastleggen van situaties en verrichtingen van de marine ondergeschikt was aan het krijgsbedrijf zelf. Daarom wordt in dit boek het varend materieel uit die periode op een unieke en consistente wijze grafisch in beeld gebracht.

Van alle beschreven schepen zijn zo nauwkeurig mogelijke zij- en bovenaanzichten opgenomen, inclusief de kleurstelling en camouflagepatronen. Naast het materieel met specifieke gevechtstaken komt een representatieve selectie aan bod uit de grote hoeveelheid hulpschepen. Enkele vaartuigen die niet onder commando van de Koninklijke Marine hebben geopereerd, maar toch een Nederlands karakter hadden, zijn ook in dit boek opgenomen. De scheepsportretten worden afgerond met technische specificaties en veel nog niet eerder gepubliceerde fotos.

Engelstalige editie: ISBN 978-90-8616-081-5

„Über diesen Titel“ kann sich auf eine andere Ausgabe dieses Titels beziehen.

(Keine Angebote verfügbar)

Buch Finden:Kaufgesuch aufgeben

Sie kennen Autor und Titel des Buches und finden es trotzdem nicht auf ZVAB? Dann geben Sie einen Suchauftrag auf und wir informieren Sie automatisch, sobald das Buch verfügbar ist!

Kaufgesuch aufgeben