Teorija raspada, Jugoslavija - drzava po potrebi: Volume 1

0 durchschnittliche Bewertung
( 0 Bewertungen bei Goodreads )
 
9781466496477: Teorija raspada, Jugoslavija - drzava po potrebi: Volume 1
Reseña del editor:

Ova knjiga ce potpuno razjasniti okolnosti koje su dovodile do formiranja ukupno 5 drzavnih zajednica pod nazivom Jugoslavija, prestanka postojanja svake od njih i rata koji se vodio u prvoj polovici 90-ih godina proteklog stoljeca. S obzirom na geostratesku i geopoliticku situaciju prostora na kojemu su te zajednice uspostavljane, detaljno ce se razjasniti i pretenzije nekih europskih zemalja na prostore koji se danas popularno nazivaju - Balkan. Nakon sto procitate ovu knjigu, bit ce vam potpuno jasno zasto je došlo do rata izmedju naroda koji su stvorili Jugoslavije, a posebno onu Titovu. Isto tako, bit ce vam jasno zasto neke ideje nikako nisu mogle zazivjeti te kakav tocno utjecaj ima strani faktor na ovim prostorima danas. Sto je to u stvari Balkan s geografskog, socioloskog i vojno - politickog aspekta ? Zasto je ovaj pojam uopce u uporabi ? I kako je pojam Balkan formirao mentalitet ovdasnjih naroda ? U uvodnim napomenama knjige autor se osvrce na nedavna otkrica s polja molekularne genetike. Dr. Dragan Primorac sa svojim timom geneticara, koristeci se dosadasnjim radovima strucnjaka na tom polju kao što su Wiiks, Semino i drugi te primjenjenim radom na ispitanicima ovih podrucja dosao je do intrigirajucih rezultata koji u potpunosti ruse dosadasnji, opce prihvaceni mit o doseljavanju Hrvata na ove prostore od stoljeca 7. Da li su Hrvati stigli iz sjevernih krajeva krajem 6. stoljeca i pocetkom 7., u masovnim, europskim seobama naroda ili su starosjedioci ovih prostora od vremena prije Krista ? Saznajte u ovoj knjizi. Nadalje, neophodno je upoznati se s jos jednim fenomenom današnjeg doba - Balkanom. Detaljnom analizom povijesnih izvora samog pojma s geoloske, socioloske i vojno - politicke strane, dolazi se do nevjerovatno jednostavnih zakljucaka o tome kako je jedan jedini pojam koji je u koristenju tek u novije doba europske povijesti uspio definirati narode koji prebivaju u regiji koja se pod tim nazivom podrazumjeva. Sredisnji dio knjige, zauzima, naravno, Jugoslavija u svim svojim pojavnim oblicima i detaljne analize svakog od naroda koji su te drzavne zajednice oformili i tvorili. Od samih zacetaka ideje Jugoslavizma do krvavog raspada pretposljednje Jugoslavije, autor vas vodi brzom i smislenom pricom kroz, ne tako davnu proslost do dana danasnjeg. Posebna pozornost je posvecena upravo preposljednjoj Jugoslaviji, jos znanoj kao Titovoj Jugoslaviji. Kako svega nekoliko nepromisljenih poteza u zelji za vlascu i odrzanju ideologije mogu dovesti, vrlo brzo, do smrti i stradavanja tisuca upravo onih koji su tu zajednicu i stvorili. Na kraju, autor postavlja vrlo realnu i logicnu teoriju o tome zašto, bez obzira koliko logicna bila, niti jedna jedina drzavna zajednica Juznih Slavena nikada nije dugo trajala i zasto je jedna od njih dovela nekoliko naroda koji su je stvorili u otvoreni ratni sukob s kobnim posljedicama.

Reseña del editor:

Knjiga Teorija raspada, Jugoslavija - drzava po potrebi, u svom drugom, dopunjenom izdanju, u detalje opisuje okolnosti i razloge nastajanja svih dosadasnjih drzavnih zajednica koje su nazivane Jugoslavijama. Medjutim, u uvodnim izlaganjima hvata se u kostac s tematikom koja zadaje glavobolje gotovo citavoj zapadnoj Europi stoljecima kroz povijest, a i dan danas - fenomenom Balkana. Sto je to u stvari Balkan s geografskog, socioloskog i vojno - politickog aspekta ? Zasto je ovaj pojam uopce u uporabi ? I kako je pojam Balkan formirao mentalitet ovdasnjih naroda ? U uvodnim napomenama knjige autor se osvrce na nedavna otkrica s polja molekularne genetike. Dr. Dragan Primorac sa svojim timom geneticara, koristeci se dosadasnjim radovima strucnjaka na tom polju kao što su Wiiks, Semino i drugi te primjenjenim radom na ispitanicima ovih podrucja dosao je do intrigirajucih rezultata koji u potpunosti ruse dosadasnji, opce prihvaceni mit o doseljavanju Hrvata na ove prostore od stoljeca 7. Da li su Hrvati stigli iz sjevernih krajeva krajem 6. stoljeca i pocetkom 7., u masovnim, europskim seobama naroda ili su starosjedioci ovih prostora od vremena prije Krista ? Saznajte u ovoj knjizi. Nadalje, neophodno je upoznati se s jos jednim fenomenom današnjeg doba - Balkanom. Detaljnom analizom povijesnih izvora samog pojma s geoloske, socioloske i vojno - politicke strane, dolazi se do nevjerovatno jednostavnih zakljucaka o tome kako je jedan jedini pojam koji je u koristenju tek u novije doba europske povijesti uspio definirati narode koji prebivaju u regiji koja se pod tim nazivom podrazumjeva. Sredisnji dio knjige, zauzima, naravno, Jugoslavija u svim svojim pojavnim oblicima i detaljne analize svakog od naroda koji su te drzavne zajednice oformili i tvorili. Od samih zacetaka ideje Jugoslavizma do krvavog raspada pretposljednje Jugoslavije, autor vas vodi brzom i smislenom pricom kroz, ne tako davnu proslost do dana danasnjeg. Posebna pozornost je posvecena upravo preposljednjoj Jugoslaviji, jos znanoj kao Titovoj Jugoslaviji. Kako svega nekoliko nepromisljenih poteza u zelji za vlascu i odrzanju ideologije mogu dovesti, vrlo brzo, do smrti i stradavanja tisuca upravo onih koji su tu zajednicu i stvorili. Na kraju, autor postavlja vrlo realnu i logicnu teoriju o tome zašto, bez obzira koliko logicna bila, niti jedna jedina drzavna zajednica Juznih Slavena nikada nije dugo trajala i zasto je jedna od njih dovela nekoliko naroda koji su je stvorili u otvoreni ratni sukob s kobnim posljedicama.

„Über diesen Titel“ kann sich auf eine andere Ausgabe dieses Titels beziehen.

(Keine Angebote verfügbar)

Buch Finden:Kaufgesuch aufgeben

Sie kennen Autor und Titel des Buches und finden es trotzdem nicht auf ZVAB? Dann geben Sie einen Suchauftrag auf und wir informieren Sie automatisch, sobald das Buch verfügbar ist!

Kaufgesuch aufgeben